CRANIOSACRAL TERAPI

KranioSakral Terapi

Ett stort antal problem kan med fördel behandlas med CranioSacral terapi: Huvudvärk, Migrän, Yrsel, Whiplash, Ryggskott, Nackspärr, Foglossning, Ischias, Ledproblem relaterade till muskler och nerver.
CranioSacral terapi löser blockeringar i kroppens fasciala vävnad. Fascia är den struktur i kroppen som omger varje del av vår anatomiska byggnad.
Behandlingen är mycket lätt och inkännande. Trots eller tack vare sin lätthet är CranioSacral behandlingen mycket verksam och djupgående.

Läs mer

CranioSacral terapi CST är en terapiform som kan skapa stora förändringar och förbättringar för din hälsa. CST frigör spänningar djupt inne i vävnaden så att smärta och dysfunktion löses upp. CST kan påverka hela kroppens hälsa positivt.

Med CranioSacral Terapi kan ett flertal problem behandlas. De problem som jag behandlar allra mest frekvent är Ryggskott, Ischias, Huvudvärk, Migrän och Whiplashskador. Mycket vanligt är också diffusa Rygg- och Smärttillstånd. En gemensam nämnare för många som kommer till mig för CST är Stress, Oro och Sömnstörningar och med det följer ofta ett förhöjt blodtryck. Under behandlingen kommer Blodflödet – och Lymfflödescirkulation igång och gör att belastningar i form av stagnation i Leder, Muskler och Bindväv kan minska och på sikt lösas upp. En vanlig följd av CST är djup Avslappning och förbättrad Sömn. För dig som är gravid och har Foglossning kan CST göra stor skillnad. Det handlar för det mesta om en låsning i SI-leden, Sacrum-Iliumleden. I vissa fall kan tillstånd av Depression avsevärt förbättras om den beror på en kompression i ryggraden och/eller mellan de olika kraniella benstrukturerna, orsakat av tex fallolyckor. Fysiska reaktioner efter till exempel Operativa ingrepp eller Kronisk Smärta med nedsatt fysisk funktion är andra områden som lämpar sig väl för CST. Dyslexi hos barn kan avsevärt lindras. Obs! att det i Sverige inte är tillåtet att behandla barn under 8 år med CST.

De flesta klienter märker en markant positiv förändring efter 3-5 behandlingar. Många har också upptäckt att regelbundna behandlingar har en förebyggande verkan på sjukdom och stress.

Vid stress och påfrestningar reagerar din kropp genom att absorbera/ lagra mentala och fysiska spänningar. Din kropp kan inte hantera hur mycket stress som helst innan dess vävnader reagerar genom att strama till och därmed påverka hjärna och ryggmärg. Detta kan påverka funktionen hos det centrala nervsystemet och det i sin tur kan påverka funktionen hos nästan alla andra kroppsliga system.

CranioSacral terapi skapar goda förutsättningar för att hela kroppen ska kunna släppa sina spänningar och ger den därmed möjlighet att slappna av och självkorrigera sig. Med hjälp av lätt beröring börjar jag terapin med en utvärdering. Sedan använder jag särskilda CranioSacrala tekniker för att frigöra eventuella blockeringar.

Genom att frigöra det centrala nervsystemet från blockeringar kan smärta och stress elimineras. Det stärker på ett naturligt sätt din motståndskraft mot sjukdomar, förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande. Eftersom metoden är så mild, har CranioSacral terapi visat sig vara effektiv för alla åldrar. I Sverige (ett av få länder i världen) är det inte är tillåtet att behandla barn under åtta års ålder med CranioSacral terapi. Det är däremot mycket vanligt i andra länder.

Kroppen håller ofta kvar (snarare än att den släpper) fysiska krafter efter t ex en olycka, skada, eller känslomässigt trauma. Den skapar ett isolerat och dysfunktionellt område, som kan kallas för en energi cysta. Även en någorlunda frisk kropp kan anpassa sig till energi cystor, men extra energi krävs då för att utföra normala kroppsrörelser och aktiviteter. Med tiden minskas kroppens förmåga att anpassa sig och olika symptom börjar dyka upp, som blir allt svårare att undertrycka.

En CranioSacral terapi session varar 60 min och äger rum i lugn miljö på min praktik, A-praktiken. Som kund ligger du på en mjuk bekväm behandlingsbänk och förblir påklädd under behandlingen. Som terapeut kommer jag att stå eller sitta runt behandlingsbänken arbeta med de områden som visar sig vara aktuella och relevanta för det som är ditt problem.

Vad du upplever under en CST session är mycket individuellt. Vissa människor säger att de känner sig djupt avslappnade, medan andra beskriver känslan av ”unwinding” förnimmelser som frigör kroppens spänningar. Du kan även komma att minnas omständigheterna kring ett tidigare trauman eller skador som orsakat kroppen stress. Även om detta inte förekommer i varje session är denna aspekt av processen helt normal och hjälper kroppen att vända dysfunktion och återställa optimala nivåer av rörlighet.

Eftersom varje persons respons på CST är individuell och i högsta grad unik, kan antalet sessioner som behövs för att lösa specifika tillstånd variera en hel del mellan olika personer. Medan en session kan ge dig den lättnad som du behöver för stunden, kan din situation som helhet kräva mer behandling innan den är löst.

Vad kan jag uppleva efter en session?

Precis som varje person upplever sin CST session på olika sätt, kan resultaten också upplevas vara olika. Du kan lämna terapin i ett så avslappnat tillstånd att du känner som att du skulle vilja sova i flera timmar. Eller du kan lämna och känna dig fylld av gränslös energi. Du kan känna en minskning av smärta eller en ökad förnimmelse, omedelbart efter sessionen, eller effekterna kan utvecklas gradvis under de närmast följande två dagarna.

Eftersom CST hjälper kroppen att återuppta sin naturliga läkningsprocess, är det vanligt att dina förbättringar fortsätter veckor efter sessionen. Du kan också uppleva en omorganisation fas när din kropp släpper mönster den tidigare haft och anpassar sig till ett nytt tillstånd av välbefinnande. Det kan påminna om träningsvärk, men är i själva verket en korrigeringsvärk.